Mėnuo: 2022 liepos

Kaip pradėti karjerą juvelyrikoje?

Avatar of Gemologe

Gemologe

26 liepos, 2022

Kaip pradėti karjerą juvelyrikoje?

Kartas nuo karto sulaukiu klausimų iš pažistamų ar klientų „Kaip pradėti karjerą juvelyrikoje?”. Ir kartais neaišku ar žmogus nori tiesiog palaikyti pokalbį ar jam iš tiesų yra įdomu ir mano patirtis kažkuo pagelbės. Vienaip ar kitaip, aš noriu pasidalinti savo įžvalgom ir patirtimi.

Karjera yra labai subtilus ir individualus reikalas ir tiesiai šviesiai nėra vieno teisingo atsakymo. Greičiausiai reikėtų pradėti nuo atsakymo į klausimą kuo juvelyrikos sritis/verslas yra kitoks? Pirmiausia, mes dirbame su prabangiomis ir retomis medžiagomis ir retas darbuotojas, kuris prisiliečia prie šių medžiagų yra tiesiog prašalaitis ir jam tai yra tiesiog darbas. Daugelis juvelyrikos verslo atstovų savo srityje dirba daugybę metų ir ne retas atvejis, kai meilė juvelyrikai yra perduodama iš kartos į kartą. Pasitikėjimas darbuotoju lemia labai daug, retas atvejis kai didesnės kompanijos pasamdys darbuotoją, kuris neturi visiškai jokios juvelyrikos patirties. Priežastis paprasta – saugumas, kuris yra labiausiai vertinimas šiame versle. Vidinė informacija kaip medžiagų kainos, prieiga, jų sandėliavimas, darbuotojų judėjimas kompanijos viduje yra griežtai saugoma, taigi pasamdžius žmogų, kuris galbūt niekuo nesusijęs ir neplanuoja sieti su šia industrija yra pavojinga.

Mokslai ir išsilavinimas

Neturint jokios patirties su juvelyrika, mokslai yra vienas iš greičiausių būdų pralaušti karjeros lubas. Dirbant bet kokį darbą Jums reikės žinių ir oficialūs mokslai tai padės užtikrinti. Tuo pačiu metu, darbdaviai žiūrės į tai kaip garantą, kad Jūs iš tiesų esate pasiryžę dirbti būtent juvelyrikoje.

Toks buvo ir mano kelias. Studijuodama pirmame kurse gemologiją gavau savo pirmą darbą deimantų parduotuvėje ir tai labai palankiai sekėsi su mano studijomis. Nenoriu sukurti iliuzijos, kad mokslai veiks kaip tramplynas į darbo rinką, nes pamenu, kad turėjau nusiųsti savo CV į daugybę įmonių ir tik po kurio laiko gavau vieną vienintelį pasiūlymą – jiems reikėjo savaitgalio darbuotojų ir mano mokslai jiems buvo garantas, kad pradėjus dirbti aš nepabėgsiu.

Apie galimas mokslų galimybes aprašysiu atskirame poste.

Sezoninis darbas

Kaip ir visos industrijos, juvelyrikos kaip pat turi sezoniškumą. Nepaslaptis, kad tai yra Kalėdų metas, ir verslams reikia papildomų pagalbos rankų. Dažniausiai sezoniniams darbams yra samdomi mažiau kvaifikuoti arba mažiau patyrę darbuotojai, kad sumažinti išlaidas ir tai dažniausiai būna klientų aptarnavimo sritis. Dažniausiai žmonių paieška pradedama spalio mėnesį, darbas vyksta iki naujų metų, kartais ir sausio mėnesį, o po to tie darbuotojai pagal sutarties nuostatus yra paleidžiami.

Taip pradėti karjerą yra puikus būdas, nes per kelis mėnesius tikrai galima palikti gerą įspūdį ir galbūt likti po to dirbti arba vėliau, kai galbūt ta pati ar kita kompanija ieškos nuolatinio darbuotojo – turėti persvarą prieš kitus dėl jau esamos patirties.

Šiaip sezoninis darba yra puikus būdas pasimatuoti karjerą į ją per daug neinvestuojant. Mano nuomone, klientų aptarnavimas sudaro labai didelę dalį šios srities, labai svarbu pamatyti žmones, kurie įsigija tuos gaminius ir prisidėti prie jų pirkinių įgyvendinimo.

Networkingas

Šiais interneto laikais, prašau nepamiršti kokybiško bendravimo. Profesinė komunikacija gali labai toli nuvesti, ypatingai tada, kai darbo patirties yra daug, bet ji galbūt nėra susijusi su juvelyrika. Tai bendraujant gyvai visada galima pabrėžti pereinamuosiuos įgūdžius, parodyti savo komunikabilumą ir kuo jūs galėsite prisidėti prie verslo.

Kur atrasti tuos juvelyrikos atstovus? Lengviausia atrasti specilizuotuose juvelyrikos renginiuose, kaip parodos, konferencijos, mokymai ir t.t. Bet tuo pačiu metu, visada galima nueiti pabendrauti į pačią juvelyrikos parduotuvę. Jei manot, kad tai yra keista, visai ne, ne vieną kartą esam turėję interviu su mūsų parduotuvės klientais.

Taip pat reikėtų nepamiršti ir socialinių tinklų. Labai daug žmonių yra už ekranų ir jie maloniai mezga profesines pažintis. LinkedIn yra puikus pavyzdis kaip išlikti profesionaliu ir galbūt gauti darbo pasiūlymą.

Kaip pastebėjot šiame įraše labai daug skiriama dėmesio pasitikėjimai, kaip ir minėjau – juvelyrika yra darbas su prabangiomis medžiagomis. Vienas pirmųjų kriterijų ieškant mums darbuotojų yra – ar jie atrodo patikimi.

Turite klausimų apie karjerą juvelyrikoje? Mielai įsitrauksiu į diskusiją.