Mėnuo: 2024 sausio

Kaip atskirti deimantus nuo jų alternatyvų

Avatar of Gemologe

Gemologe

16 sausio, 2024

Kaip atskirti deimantus nuo jų alternatyvų

Deimantai yra vieni labiausiai vertinamų ir populiariausių brangakmenių. Šios dvi kombinacijos sukuria didžiulę pasiūlą ir tuo pačiu paklausą jų alternatyvoms. Alternatyvos pačios iš savęs nėra blogai, o dažnai kaip tik sukuria įvairovę klientams kainos ir kokybės atžvilgiu. Alternatyvos tampa blogiu, kai jų pagalba norima apgauti kitą ir iš to pasipelnyti.

Deimantai turi daugiausia alternatyvų, vienos yra geresnės, kitos yra labiau akivaizdžios. Technologijoms vis tobulėjant – alternatyvos taip pat gerėja ir jas vis sunkiau atskirti nuo tikrų deimantų. Šiame tinklaraščio įraše noriu pasidalinti, kaip gemologai atskiria deimantus nuo jų alternatyvų, naudojant standartinę laboratorinę techniką.

Šis sąrašas nėra galutinis ir nebūtinai kiekvienas gemologas darys visus testus. Dažnai dirbama atmetimo būdu ir kai liekama prie kelių variantų, tada yra tvirtinamos hipotezės.

Mikroskopija

Gemologas apžiūri deimantą su lupa

Gemologo lupa ir/ar mikroskopas yra vienas universaliausių įrankių norint identifikuoti brangakmenius. Deimantai turi tam tikras charakteristikas, kurias yra ganėtinai lengva pastebėti su gemologo lupa.

  • Briaunavimas ir paviršiaus atspindys – deimantai dažnai turi aiškiai nubrėžtas briaunas, kuriomis dauguma kitų brangakmenių negali pasižymėti. Taip pat, deimantai yra kiečiausia medžiaga planetoje, todėl ji greitai nenusibraižys. Jeigu Jūsų rankose modernaus briaunavimo akmuo, kuris turi daug nusibraižymų, tai gali būti užuomina, kad tai žemesnio kietumo brangakmenis negu deimantas.
  • Inkliuzai – kiekvienas mineralas turi tik jam atitinkamus inkliuzus. Lengviausia yra pastebėti žmogaus sukurtus inkliuzus kaip – oro burbulai, banguotos linijos, stiklo užpildai. Patebėjus vieną iš šių inkliuzų, galimai beveik iš karto teigti, kad brangakmenis yra žemos vertės ir greičiausiai sintetinis. Šiek tiek sudėtingiau su natūraliais inkliuzais, o taip pat kai kurie brangakmeniai nepasižymi dideliu inkliuzų kiekiu, kas gali apsunkinti darbą. Tokiu atveju, reikia rimtesnių priemonių.
  • Užrašai – daug deimantų turi individualius užrašus plačiausios briaunos, juostos (angl. girdle). Tai dažniausiai būna individualus lazeriu išrėžtas sertifikato numeris. Tokį numerį pamačius, verta jį patikrinti oficialiose laboratorijų svetainėse ir taip gauti papildomos informacijos kaip karatas, išmatavimai, inkliuzų žemėlapis. Gavus šią informaciją patikrinti ar ji sutampa su brangakmeniu.

Fluorescencija

UV šviesos šaltinis ir apsauginiai akiniai

Fluorescencija yra natūralus fenomenas, kaip brangakmeniai reaguoja į ultravioletinius spindulius. Žinant skirtingų brangakmenių reakcijas ir turint UV žibintuvėlį galima greitai atskirti brangakmenius. Deimantai dažnai pasižymi mėlynos spalvos fluorescencija. Verta paminėti, kad ne visi deimantai reaguoja į ultravioletinius spindulius ir intensyvumas gali skirtis.

Turint aukštesnio lygio laboratorinę techniką, galima atskirti natūralius deimantus nuo sintetinių, naudojant skirtingų bangų ilgių įrenginius.

Spektroskopija

Spektroskopija padeda analizuoti deimantų chemines savybes ir skirtingas reakcijas į apspinduliavimą. Čia kalbame apie tikrai aukšto lygio laboratorinę techniką. Dauguma gemologų savo įrankių komplekte turi rankinį spektroskopą, bet jis nedaug padės norint atskirti deimantus nuo jų alternatyvų. Jis dažniausiai naudojant įdentifikuoti spalvotuosius brangakmenius.

Grįžtant prie deimantų, mokslininkai ištyrę daugybę deimantų, tiek naturalius, tiek sintetinius, žino jų skirtingas reakcijas į skirtingus spektrus. Šios reakcijos leidžia identifikuoti kitas chemines medžiagas, procesus, kurios dažnai būna būdingos vieniems ar kitiems brangakmeniams.

FTIR diagrama. Identifikuoja sintetinį mosanitą, cirkonį ir deimantą.

Kristalinė struktūra

Deimantai turi kubinę kristalinę struktūrą. Šios struktūros raštą galima pamatyti naudojant ultravioletinę šviesą.

Paprasteni metodai yra pasitelkti šviesą ir sukryžiuotus polarizuojančius stiklus. Skirtingos kristalinės struktūros sukuria skirtingus raštus, kurių beveik neįmanoma sumaišyti. Taip pat žinant kaip deimantas ir kitos alternatyvos reaguoja – ganėtinai lengva susiaurinti paieškos apimtis.

Naudojant pažangesnę laboratorinę techniką, galima atskirti skirtingus deimantų augimo raštus. Naturalūs deimantai turi visiškai kitokį raštą nuo sintetinių deimantų.

Naudojant pažangią laboratorinę techniką galima įžvelgti augimo raštus. Nuotraukoje DTC Diamond View laboratorijoje užauginto deimanto kristalinis raštas

Šilumos ir elektros laidumo analizė

Deimantų testeris

Tikriausiai dauguma socialiniuose tinkluose yra matę žmones su deimantų testeriais, kurie tikrina ar praeivių deimantai yra tikri. Kokybiški deimantų testeriai veikia dvejais principais iš karto – šilumos ir elektros laidumo analize. Deimantai turi aukštą šilumos praleidžiamumą, todėl jie yra šalti palietus. Bet šią savybę turi ir kitos deimantų alternatyvos, kaip moisanitai ir safyrai. Todėl yra naudojamas antras testas – elektros laidumas. Deimantai, bet kelių išimčių, yra elektros izoliatoriai, o moisanitai yra konduktoriai.

Šie testeriai veikia visiškai atmetimo principu ir nėra patys patikimiausi. Jų paklaida yra didžiulė ir jų tikslumą gali paveikti net išoriniai veiksmai, kaip skervėjis ar kambario temperatūra. Bet tuo pačiu metu jie yra labai greitas būdas patikrinti greitai daug medžiagos.

Ekspertų patvirtinimas

Dažnai gemologai savo analizę pabaigs „su dabar turimom žiniom, atrodo, kad tai yra…” kas iš pirmo žvilgsnio skamba labai neužtikrintai. Gemologai be aukštesnio lygio laboratorinės technikos supranta savo žinių limitacijas ir galimas paklaidas. Ir žinoma, kur dar nuolat besikeičianti industrija su vis nauja informacija. Todėl nenustebkite, kad gemologas siūlo siųsti brangakmenį į kitą laboratoriją gauti antrinę nuomonę. Ar tai verta? Priklauso nuo galimos brangakmenio vertės 🙂